Vakantieweken

KeuningsHof-vakantieweken

Paarden zijn als een spiegel voor de mensen die op hen rijden. Door het paardrijden word je geconfronteerd met jezelf en met je eigen gedrag. Paarden reageren op wat je doet, niet op wie je bent.
Het paard is een kuddedier dat gewend is om geleid te worden. Als een paard uit de kudde wordt gehaald wil het graag geleid worden. Het is dus belangrijk om tijdens het paardrijden zeker over te komen. Je moet zeker weten wat je wilt want het paard reageert op de lichaamstaal die je uitstraalt. Tijdens het therapeutisch paardrijden leer je hoe je zeker op een paard kunt zitten en hoe je het paard kunt laten doen wat jij van hem vraagt. De zekerheid die je ervaart binnen het therapeutisch paardrijden werkt ook door in je dagelijkse leven.
Paarden en pony’s hebben zorg van ons, mensen, nodig om zich prettig te kunnen voelen. Bij therapeutisch paardrijden leer je om de paarden goed te verzorgen. Je leert wat het paard prettig vindt tijdens het borstelen en wat het paard nodig heeft om zich prettig te gedragen tijdens het paardrijden. Het is belangrijk dat je oog hebt voor wat het paard prettig vindt, als je dit weet zul je beter kunnen inspringen op het gedrag van het paard en zul je prettiger kunnen paardrijden.
Door oog te hebben voor het paard leren mensen ook om oog te hebben voor anderen om hen heen. Het paard laat merken dat het belangrijk is om oog voor hem te hebben. Door dit te ervaren leren mensen beter te reageren en in te spelen op andere mensen/dieren om hen heen.